dinsdag 21 juli 2015

Live op Valkhof Festival: The Ex & Fendika

Valkhof, Nijmegen

Zondag 19 juli 2015

 

The Ex neemt regelmatig Afrikaanse muzikanten op sleeptouw, aangestoken door met name het Ethiopische muziekvirus. De band was zelf ook terugkerende gast in Ethiopië en de Afrikaanse invloeden hebben hun sporen nagelaten in het geluid van The Ex. Ook wordt samengespeeld met muzikanten van het Afrikaanse continent, zoals ook te horen is op de twee platen die The Ex maakte met de Ethiopische saxofonist Getatchew Mekuria. 

Op 27 februari 2014 speelde The Ex met gasten (o.a. Thurston Moore, Han Bennink en Chocolat Billy) in Doornroosje in Nijmegen. Ook daar waren gasten uit Ethiopië te aanschouwen in de vorm van het uit Addis Abeba afkomstige Fendika, bestaande uit twee muzikanten (Misale Legesse op kobero drums en Indriss Hassen op masenka, een eensnarig instrument), een zangeres en twee dansers. Waar destijds apart van elkaar werd opgetreden, wordt op het Valkhof Festival samengespeeld (en gedanst).



Dat samen spelen duurt overigens niet erg lang, want de eerste veertig minuten van het een uur durende concert zijn geheel voor Fendika. Aanvankelijk is wat teleurstelling merkbaar in het publiek maar Fendika zet een zo enthousiast en aanstekelijk optreden neer dat het publiek al snel om is. Dat is voor een niet onbelangrijk deel op het conto van danser Melaku Belay en danseres Zenash Tsegaye te schrijven, die het niet moeten hebben van een strakke choreografie of acrobatische bewegingen, maar in verschillende uitdossingen een spel spelen van aantrekken en afstoten, schokkerige schouderbewegingen maken en vooral veel plezier uitstralen. Zij worden opgezweept door de beide muzikanten die met hun beperkte instrumentarium toch een melodieuze Afrikaanse groove weten neer te zetten. Zangeres Selamnesh Zemene heeft een warme stem, neemt de opening van het concert solo voor haar rekening en danst af en toe mee.



Als dan eindelijk The Ex mee gaat doen, volgt een eerste gezamenlijk stuk met een onweerstaanbaar ritme van drums en schurende en hakkende gitaren met daaroverheen de melodieuze masenka. Stilstaan is bijna niet mogelijk en het stuk had nog veel langer mogen duren. The Ex en Fendika doen beiden hun eigen ding en het klinkt wonderwel samen. Daarna volgt een stuk, gezongen door Selamnesh Zemene, waarin The Ex vrijwel onherkenbaar is. Weg is het dwarse en hoekige spel in een song die uitnodigt tot meedeinen. Het doet toch even de wenkbrauwen fronsen. Gelukkig volgt daarna het opzwepende Lale Guma, waarin The Ex-zanger Arnold de Boer zich ook als danser manifesteert, in zijn handen een stok, samen met Melaku Belay in een simpele maar vermakelijke choreografie. 

En dan is het feest op het podium al afgelopen. The Ex heeft slechts twintig minuten gespeeld en dat is natuurlijk veel te kort, maar wat Fendika daaraan voorafgaand op eigen kracht heeft laten zien en horen stelt zeker niet teleur. Door de Ethiopiërs alle ruimte te geven geeft The Ex ze de gelegenheid bij een groter en Westers publiek populariteit te vergaren en dat komt Fendika zeker toe.

http://www.theex.nl/news.html 

http://www.melakubelay.com/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten